Over onze naam

Over onze naam

De naam De Wijngaard gaat terug naar het verhaal dat Jezus vertelt in de Bijbel, in Johannes 15:1-8.
Daar staat:

De wijnstok en de ranken
‘Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer. Iedere rank aan mij die geen vrucht draagt snijdt hij weg, en iedere rank die wel vrucht draagt snoeit hij bij, opdat hij meer vruchten draagt. Jullie zijn al rein door alles wat ik tegen jullie gezegd heb. Blijf in mij, dan blijf ik in jullie. Een rank die niet aan de wijnstok blijft, kan uit zichzelf geen vrucht dragen. Zo kunnen jullie geen vrucht dragen als jullie niet in mij blijven. Ik ben de wijnstok en jullie zijn de ranken. Als iemand in mij blijft en ik in hem, zal hij veel vrucht dragen. Maar zonder mij kun je niets doen. Wie niet in mij blijft wordt weggegooid als een wijnrank en verdort; hij wordt met andere ranken verzameld, in het vuur gegooid en verbrand. Als jullie in mij blijven en mijn woorden in jullie, kun je vragen wat je wilt en het zal gebeuren. De grootheid van mijn Vader zal zichtbaar worden wanneer jullie veel vrucht dragen en mijn leerlingen zijn.

Jezus zegt daarin: Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijnbouwer. Wij, gemeenteleden, zijn als de ranken aan de wijnstok. De rank krijgt zijn voeding uit de wijnstok en draagt vrucht. Wij mogen verbonden zijn aan de Here Jezus. Uit onszelf hebben we geen leven; geen geestelijke vrucht. Op dezelfde wijze als de ranken gevoed worden door de wijnstok worden wij gevoed door de Geest van Jezus, de Heilige Geest.

Samen als leden van de Gemeente van Jezus Christus wereldwijd vormen we vele ranken, verbonden aan de Ene Wijnstok. Deze Wijnstok en de vele ranken bevinden zich in de ene Wijngaard. In de Wijngaard worden we geleerd en gevormd (gesnoeid) tot levende stenen die samen het huis van God vormen. Wij als evangeliegemeente te Oost-Souburg, willen een deel zijn van die ene wijngaard, waartoe wereldwijd alle Christenen behoren. Vandaar de keuze voor de naam Evangelieemeente De Wijngaard.